Galvanotechniek
Galvanotechniek
Galvanotechniek is een zeer duurzame techniek. Diverse basismaterialen worden voorzien van een uiterst dun laagje, dat de meest uiteenlopende eigenschappen kan hebben. Zo wordt staal slijtvast door het aanbrengen van een chroomlaagje of corrosiebestendig met een dunne nikkel- of zinklaag. Messing wordt verfraaid met chroom, goud of zilver in bijvoorbeeld de sanitair- of verlichtingsindustrie. Zilver verkleurt niet meer door toepassing van rodium en een laagje palladium maakt dat veel spuitmondjes in printers goed functioneren. Verder zouden er zonder galvanotechniek geen printplaten en chips bestaan.
Een galvano-installatie bestaat voor een belangrijk deel uit de spoel- en procesbaden. Deze baden vormen het fundament van uw installatie. Wanneer u gebruik maakt van onze baden, heeft u voordeel van een lange levensduur en worden ze proces specifiek ontworpen en geproduceerd. We kijken daarbij naar alle parameters die van invloed zijn op het proces. Daarbij zijn niet alleen de afmetingen en het materiaal van belang, maar ook andere zaken zoals bijvoorbeeld de plaats van de kathodes, het leidingwerk en de verwarming en koeling. Ieder chroombad, nikkelbad, goudbad of zinkbad krijgt zo zijn eigen, specifieke ontwerp. Alle installaties worden uitgerust met de noodzakelijke randapparatuur zoals dampafzuiging, gelijkrichters, badbeluchting, leidingen, pompen, mechanische badbeweging en bijvoorbeeld anode- en kathodesystemen. Als laatste stap in het proces worden de producten gedroogd in een droogoven.
Voorbehandeling
Zonder een goede voorbehandeling geen kwalitatief goed galvaniseerproces. Afhankelijk van de kwaliteitseisen die aan uw producten worden gesteld en de gebruikte materialen, kan er gekozen worden voor een nat chemische voorbehandeling met één of meerdere beits- en cascadespoelbaden in een badenreeks. U kunt bij Indufinish terecht voor een breed productenprogramma, zowel kunststof als RVS baden. We hebben de expertise in huis om de perfecte oplossing voor uw situatie te realiseren. Uitgekiend ontwerp van de diverse fasen garandeert een optimaal voorbehandeld product in staal, aluminium en verzinkt staal. Vanzelfsprekend staan wij continue in contact met de chemie leveranciers, om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op procesgebied.
Verwarming en koeling
Het nauwkeurig beheersen van de temperatuur in zowel galvano-, voorbehandelings-, als KTL/ATL- baden is erg belangrijk voor een goede proceszekerheid en laagdikteopbouw. Voor het verwarmen kunt u naast externe warmtewisselaars ook kiezen voor warmtewisselaars in het bad, voor sterke chemische processen in kunststof uitgevoerd. Beiden kunnen zowel met cv-water gevoed als elektrisch uitgevoerd worden. Koelsystemen worden door ons nauwkeurig ontworpen waarbij middels warmtewisselaars en een innovatief leidingsysteem met eductoren, een goede vloeistofverversing en goede koeling verkregen wordt.
Droogovens & moffelovens
Indufinish ontwerpt droog- en moffelovens met een werktemperatuur die tussen 35 en 220 °C ligt. De droog- en polymerisatieprocessen van water, poedercoatings en elektroforese lakken vallen binnen dat temperatuurbereik. Materialen zoals staal en non-ferro worden tijdens het proces gelijkmatig verwarmd tot de coating is gedroogd of uitgehard. Welk verwarmingssysteem we daarbij precies toepassen is afhankelijk van het type coating en de beschikbare energiebronnen (gas/elektriciteit). In alle concepten (lucht circulatie, IR of donkerstraaloven) bestuderen we nauwkeurig de mogelijkheid van warmteterugwinning en waar mogelijk passen we dat toe. Gelijkmatige verwarming in combinatie met actieve luchtsluizen of automatische deuren in de productdoorvoeropeningen, zijn sleutelbegrippen in het droog- en moffelproces. Ze zijn van grote invloed op uw energieverbruik. Wij garanderen een zodanige engineering van luchtverdeling en luchtsluizen dat uw energieverbruik tot een minimum wordt beperkt.
Indufinish b.v. | Willem Barentszstraat 5 | 7825 VZ Emmen | The Netherlands | +31 (0) 591 630 003 | info@indufinish.com